torsdag 8 december 2011

Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke


Här har du en härlig, gammaldags och ruskig spökhistoria! Den handlar om Jon som måste börja på internatskskola långt hemifrån bara för att hans mamma vill att han ska gå på samma skola som hans pappa gått på. Det enda som är bra med att komma hemifrån är att han slipper Skägget, mammans nya man. Jons pappa är död.
I Salisbury, där internatskolan ligger, får Jon dela rum med Angus och Stuart. Han längtar hem något alldeles förfärligt, men sjätte natten händer något som får honom att känna att hemlängtan är hans minsta bekymmer. Mitt i natten hör han hästar frusta utanför fönstret, och när han tittar ut får han se tre bleka ryttare, alldeles genomskinliga och med brinnande ögon. När Stuart kommer och tittar, ser han ingenting där ute och han förstår inte varför Jon beter sig så konstigt....
Nästa kväll, när han är på väg hem från skolan, kommer de tre rytarna igen och eftersom ingen annan kan se dem, förstår Jon att det är honom spökena är ute efter!

Skälet till att de jagar honom, är en gammal släktfejd mellan lord Stourton och Jons mammas släkt, Hartgill. Stourton har svurit att han ska döda alla manliga ättlingar till Hartgill och han skyr inte några medel. Visserligen sägs det att spöken inte kan skada levande människor, men det verkar inte stämma alls. Som tur är finns Ella och hennes mormor Zelda som kan allt om spöken och vålnader.


Kristina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar